Jest jednym z najzdrowszych i najsmaczniejszych mięs. Polacy rzadko po nie sięgają

Dodano:
Mięso królika Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Mięso drobiowe, a w szczególności indycze zaliczane jest do dietetycznych. Tymczasem istnieje jeszcze zdrowsze mięso, po które Polacy niestety dość rzadko sięgają. Warto o nim pamiętać, chociaż od święta.

Na polskich stołach króluje wieprzowina. Robimy z niej schabowe, mielone i pulpety. Niestety jest dosyć tłusta, a przez to ciężkostrawna. Dlatego wiele osób zastępuje ją delikatnym kurczakiem. Istnieje jednak jeszcze zdrowsze mięso, o którym chcę dzisiaj przypomnieć. Może nie kupicie go na codzienny obiad, bo kosztuje więcej niż kurczak, ale spróbujcie go, chociaż w święta.

Czym się charakteryzuje mięso królika?

Tym zdrowym, dietetycznym mięsem jest mięso z królika. Czasami można je kupić w dyskontach, a także w sklepach mięsnych. Ma jasnoróżową barwę, neutralny zapach i delikatną strukturę. W smaku królik jest delikatny, słodkawy i przypomina połączenie kurczaka, cielęciny i jagnięciny. Mięso to zawiera niewiele, bo tylko 2-4% tłuszczu i minimalne ilości cholesterolu. Poza tym jest bogate w pełnowartościowe, łatwostrawne białko.

Jakie są zalety króliczego mięsa?

Ze względu na niską zawartość tłuszczu i cholesterolu mięso królika jest uznawane za dietetyczne. Zawiera ok. 20% łatwostrawnego, pożywnego białka. Jest bogate w żelazo, magnez i fosfor, a także witaminę B12. Mogą po nie sięgać osoby na diecie odchudzającej, z chorobami układu pokarmowego, a także seniorzy i dzieci. Ponieważ rzadko uczula, jest idealne dla alergików. Można włączać je do diety niemowląt po ukończonym 6. miesiącu życia.

Jak przyrządzać mięso z królika?

Mięso z królika można przyprawiać na wiele sposobów, bo ma neutralny smak. Jest jednak dosyć chude, więc trzeba je umiejętnie przyrządzać. Najlepiej nadaje się do duszenia i pieczenia w sosie. Dusi się je 1-1,5 godziny, a piecze pod przykryciem ok. 1,5-2 godziny w 160 st. C. Doskonale harmonizuje ze śmietaną, winem, marchewką, cebulą i ziołami. Dobrze też będzie się komponować z papryką, grzybami czy suszonymi śliwkami. Mięso to również idealnie nadaje się na delikatny pasztet.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...